Miljö och hälsa

Miljö och hälsa är något vi prioriterar på Fyrens förskola. Detta är ett ständigt pågående arbete.

Handlingsplan för hållbar utveckling

På Fyrens förskola

Barnen ges möjligheter att förstå hur egna handlingar påverkar miljön och lär sig sin delaktighet i naturens kretslopp.

Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro präglar förskolans verksamhet.

Maten:

• Försöker handla så långt det går ekologiskt och närproducerat. Mjöl, mjölk, kött och frukt.
  • Lagar all maten själva. Mycket grönsaker. Ett vegetariskt mål i veckan. Minskat sockerintaget.
  • Källsorterar.
  • Inga engångsartiklar i verksamheten.
  • Odlar en del egna grönsaker (potatis, lök, morot, kryddor och sallad) och blommor.

Städ:

• Ekologisk tvål (Maria Åkerberg), tvättmedel och städmaterial.
  • Energisparlampor.

Verksamheten:

• Samtal och aktiviteter där vi ger barnen möjlighet att förstå hur deras egna handlingar påverkar miljön och lär sig sin delaktighet i naturens kretslopp.
  • Påbörjat arbetet med ”En giftfri förskola”. (Naturskyddsföreningen)
  • Plockar skräp med barnen, vid varje utflykt.
  • Sockerfria födelsedagsfiranden där barnet är i fokus istället för ätandet.
  • Uppmuntra till rörelselek. Inne- och utegymnastik.
  • Avslappning innan mellanmålet.
  • Skapa lugna vrår där man kan ta det lugnt, samt försöka hålla ljudnivån nere.
  • Tänker på att i den mån det går att både använda och gynna lokala företag vid bl.a. inhandling av varor.