Miljö och hälsa

Miljö och hälsa är något vi prioriterar på Fyrens förskola. Detta är ett ständigt pågående arbete.

Fyrens förskola 171005

Fotograf: Malin Arnesson

Handlingsplan för hållbar utveckling

På Fyrens förskola

Barnen ges möjligheter att förstå hur egna handlingar påverkar miljön och lär sig sin delaktighet i naturens kretslopp.

Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro präglar förskolans verksamhet.

Maten:

• Försöker handla så långt det går ekologiskt och närproducerat. Mjöl, mjölk, kött och frukt.
  • Lagar all maten själva. Mycket grönsaker. Ett vegetariskt mål i veckan. Minskat sockerintaget.
  • Källsorterar.
  • Inga engångsartiklar i verksamheten.
  • Odlar en del egna grönsaker (potatis, lök, morot, kryddor och sallad) och blommor.

Städ:

• Ekologisk tvål (Maria Åkerberg), tvättmedel och städmaterial.
  • Energisparlampor.

Verksamheten:

• Samtal och aktiviteter där vi ger barnen möjlighet att förstå hur deras egna handlingar påverkar miljön och lär sig sin delaktighet i naturens kretslopp.
  • Påbörjat arbetet med ”En giftfri förskola”. (Naturskyddsföreningen)
  • Plockar skräp med barnen, vid varje utflykt.
  • Sockerfria födelsedagsfiranden där barnet är i fokus istället för ätandet.
  • Uppmuntra till rörelselek. Inne- och utegymnastik.
  • Avslappning innan mellanmålet.
  • Skapa lugna vrår där man kan ta det lugnt, samt försöka hålla ljudnivån nere.
  • Tänker på att i den mån det går att både använda och gynna lokala företag vid bl.a. inhandling av varor.